80 jaar vrijheid in Nijkerk
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland – en dus ook Nijkerk – werd bevrijd. Een bijzonder moment in onze geschiedenis dat ons herinnert aan de kracht en waarde van vrijheid. Vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend. In onze gemeente is 80 jaar vrijheid niet onopgemerkt voorbijgegaan. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd, die allemaal terug te vinden waren in een speciale vrijheidskrant. En het mooie is: er komt nog meer aan!
Je bent er nog
10 juni t/m 24 oktober
Tentoonstelling 'Je bent er nog!'
Beleef de bevrijding door de ogen van Sallo, een Joodse jongen. Deze interactieve tentoonstelling is een bijzondere manier om kennis te maken met de nasleep van de oorlog voor Joodse families.
Gratis toegankelijk | Henri Nouwenstraat 34 | Israëlcentrum Nijkerk

Zomeravondconcert
10 juli 2025 | 19:00 uur
Feest op het Plein – Zomeravondconcert
Een vrolijk concert in het kader van 80 jaar bevrijding. Zeemanskoor Nijkerks Welvaren en het Stedelijk Fanfare Corps zorgen samen voor een feestelijke sfeer.
Toegang gratis | Plein Nijkerk

Een stukje geschiedenis
De oorlog ging niet aan Nijkerk voorbij. In mei 1940 werd de stad geëvacueerd, omdat Nijkerk in de vuurlinie lag. Het was een Nijkerkse officier die het bevel gaf om vuur te openen op zijn eigen stad, in een poging de Duitse opmars te stoppen. De schade was groot, maar de toren van de Grote Kerk bleef wonder boven wonder gespaard. Tijdens de hongerwinter trokken duizenden mensen dagelijks door de stad, op zoek naar voedsel. En in oktober 1944 werden 30 Nijkerkse mannen door de Duitsers gegijzeld – hun levens hingen wekenlang aan een zijden draadje.
In april 1945 bereikten de Canadese bevrijders Nijkerk. Na dagen van beschietingen, waarbij inwoners schuilden in kelders, werd Nijkerk op 20 april eindelijk bevrijd. Het carillon speelde het Wilhelmus, vlaggetjes sierden de straten en de stad vierde de vrijheid. Die littekens zijn blijvend zichtbaar, niet alleen in monumenten, maar ook in verhalen die worden doorgegeven. Zoals dat van de Joodse gemeenschap in Nijkerk, die bijna volledig werd weggevoerd en vermoord. Of het gedenkraam in het oude gemeentehuis, geplaatst door de mannen die terugkeerden van hun gijzeling. Elk van deze verhalen herinnert ons eraan dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is – maar altijd het herdenken en vieren waard blijft.
Bezoek Museum Nijkerk voor een interessante tentoonstelling over 80 jaar vrijheid in Nijkerk of lees hier meer.